Üdvözöljük a Solair System Kft. honlapján, reméljük sok hasznos információval gazdagodik.

Kellemes böngészést!

BKG Water Solution BERKEFELD GmbH

BKG ISO 9001 : 2000 BKG ISO 14001 : 2004
BKG ISO 9001       ISO 14001      

Berkefeld ISO 9001 Berkefeld Safety Checklist Contractors (SCC)
Berkefeld 9001          SCC         


LegionellaA legionárius betegséget első alkalommal 1976-ban, egy amerikai szállodában tartott konferencia résztvevői között észlelték, azóta számos országban vezettek be intézkedéseket a betegség megelőzése és felügyelete érdekében. A legionellózis egy súlyos lefolyású, tüdőgyulladással járó betegség, melyet a Legionella pneumophila baktérium vagy más Legionella fajok belégzése okoz. Ezek a baktériumok gyakran megtalálhatóak a kórházi, a szállodai, uszodai és egyéb vízrendszerekben, valamint a nyitott hűtővíz rendszerekben.

A Legionella baktériumok gyakoriak, és a környezeti vízforrásokban - folyókban, tavakban és tározókban - alacsony csíraszámban szinte mindig megtalálhatóak. Szaporodásukat a 20 - 45°C-os vízhőmérséklet segíti elő. 20°C alatt nem szaporodnak, és 60°C felett pedig elpusztulnak. Hideg vízben azonban nyugvó fázisban megmaradhatnak, és amikor a víz hőmérséklete eléri a megfelelő szintet, újra szaporodni kezdenek.

A Legionella baktériumok a szaporodáshoz tápanyagot is igényelnek, és ennek forrásául szolgálhatnak a vízrendszerben rendszerint megtalálható organizmusok (algák, amőbák és egyéb baktériumok), ezért a probléma kezelése és megszüntetése egyszeri fertőtlenítéssel nem lehetséges. A vízrendszerben levő üledék, iszap, vízkő, rozsda és egyéb anyagok a biofilmekkel együtt fontos szerepet játszanak a Legionella baktériumok megtelepedésében, és a szaporodásukhoz szükséges kedvező feltételek biztosításában.

A betegség elleni küzdelem fő eszköze a megelőzés, a víz-, hűtő- és egyéb rendszerekben található legionellák szaporodását elősegítő tényezők kivédése. A Legionella-fertőzés szempontjából kockázatot jelentő rendszerek tulajdonosa vagy üzemeltetője tartozik felelősséggel az adott rendszer kockázatbecslésének elvégzéséért, és a megfelelő szabályozó intézkedések szükség szerinti alkalmazásáért.

Amennyiben adott esetben egy rendszer Legionella baktériumokat terjesztő szerepe nem zárható ki, és rendszeres ellenőrzése dokumentáltan nem bizonyítható, a tulajdonos vagy üzemeltető felelősségre vonható (ld. az "Európai Útmutató az Utazással Összefüggő Legionárius betegség Felügyeletéhez és Megelőzéséhez" című dokumentum 3. fejezetét és 1. függelékét).

A különféle vízrendszerek az alábbi kockázatot jelentik legionellózis szempontjából:

HűtőtornyokMagas kockázat
Evaporatív kondenzátorokMagas kockázat
Használati melegvíz rendszerekMagas kockázat
PárásítókMagas kockázat
Ivóvíz rendszerekKözepes kockázat
Légkondícionáló berendezésekKözepes kockázat
Szökőkutak és tavakKözepes kockázat
Tüzivíz rendszerekAlacsony kockázat
Képek:

© 2011. Solair System Kft. - Vízkezelési technológiák magyarországi képviselete - Minden jog fenntartva

Kapcsolat: solair@solair.hu