A legionárius betegséget első alkalommal 1976-ban, egy amerikai szállodában tartott konferencia résztvevői között észlelték, azóta számos országban vezettek be intézkedéseket a betegség megelőzése és
felügyelete érdekében. A legionellózis egy súlyos lefolyású, tüdőgyulladással járó betegség, melyet a
Legionella pneumophila baktérium vagy más
Legionella fajok belégzése okoz. Ezek a baktériumok gyakran megtalálhatóak a kórházi, a szállodai, uszodai és egyéb vízrendszerekben, valamint a nyitott hűtővíz rendszerekben.
A
Legionella baktériumok gyakoriak, és a környezeti vízforrásokban - folyókban, tavakban és tározókban - alacsony csíraszámban szinte mindig megtalálhatóak. Szaporodásukat a 20 - 45°C-os vízhőmérséklet segíti elő. 20°C alatt nem szaporodnak, és 60°C felett pedig elpusztulnak. Hideg vízben azonban nyugvó fázisban megmaradhatnak, és amikor a víz hőmérséklete eléri a megfelelő szintet, újra szaporodni kezdenek.
A
Legionella baktériumok a szaporodáshoz tápanyagot is igényelnek, és ennek forrásául szolgálhatnak a vízrendszerben rendszerint megtalálható organizmusok (algák, amőbák és egyéb baktériumok), ezért a probléma kezelése és megszüntetése egyszeri fertőtlenítéssel nem lehetséges. A vízrendszerben levő üledék, iszap, vízkő, rozsda és egyéb anyagok a biofilmekkel együtt fontos szerepet játszanak a Legionella baktériumok megtelepedésében, és a szaporodásukhoz szükséges kedvező feltételek biztosításában.
A betegség elleni küzdelem fő eszköze a
megelőzés, a víz-, hűtő- és egyéb rendszerekben található
legionellák szaporodását elősegítő tényezők kivédése. A Legionella-fertőzés szempontjából
kockázatot jelentő rendszerek tulajdonosa vagy üzemeltetője tartozik felelősséggel az adott rendszer kockázatbecslésének elvégzéséért, és a megfelelő szabályozó intézkedések szükség szerinti alkalmazásáért.
A Legionellákkal kapcsolatban hatályos jogszabály a 49/2015. (XI:6.) EMMI rendelet, ami a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokat tartalmazza.
Amennyiben adott esetben egy rendszer Legionella baktériumokat terjesztő szerepe nem zárható ki, és rendszeres ellenőrzése dokumentáltan nem bizonyítható,
a tulajdonos vagy üzemeltető felelősségre vonható (ld. az "Európai Útmutató az Utazással Összefüggő Legionárius betegség Felügyeletéhez és Megelőzéséhez" című dokumentum 3. fejezetét és 1. függelékét).
A különféle vízrendszerek az alábbi kockázatot jelentik legionellózis szempontjából:
Hűtőtornyok | Magas kockázat |
Evaporatív kondenzátorok | Magas kockázat |
Használati melegvíz rendszerek | Magas kockázat |
Párásítók | Magas kockázat |
Ivóvíz rendszerek | Közepes kockázat |
Légkondícionáló berendezések | Közepes kockázat |
Szökőkutak és tavak | Közepes kockázat |
Tüzivíz rendszerek | Alacsony kockázat |
Képek: